Fusion Spaces

Our Blog

Case Study: The corridor of forgetfulness..

Case Study: The corridor of forgetfulness..

We recently wrote about the importance of light on human health and wellbeing at work. With 90% of our time now spent indoors, Fusion Spaces looks for the best in lighting innovation, our solutions backed by robust research and science. Our obvious first choice for any indoor setting is natural daylight and we have achieved this with Solatube.

Client

Field Studies Council, Epping Forest

Field Studies Council is an independent environmental education charity. It  provides informative and enjoyable opportunities for all ages and abilities to discover, explore and understand the environment.

 

Their Problemdim 2

A dimly lit corridor between classrooms and offices.

“The corridor of forgetfulness”

FSC, Epping forest posed an interesting problem. A dark corridor that was referred to by the manager and staff as ‘the corridor of forgetfulness.’

Staff commented that upon arrival at work they would feel apprehension and increased levels of anxiety as they approached their offices, down this corridor.

Interestingly there was a cognitive impact on staff members, with many of them mentioning that the journey through this space lead to forgetfulness.

 

 

 

Solatube installation for better cognition to increase health and wellbeing at work.Our Solution

Staff are fortunate to work in a forest setting, with nature as a backdrop to their work and day to day activities.

The solution needed to reflect their environment and offer the best possible light, which of course is natural light.

Our solution was to install Solatube Daylighting Systems.

 

 

The outcome

This space is now beautifully lit with natural light. Staff and visiting students report how good it is to enter the corridor from the outdoors. The transition between outdoor and indoor light now being seamless.

Staff also made comment about feeling more relaxed upon arrival at work and happier. One member of staff said this naturally lit space improved her mood and made her smile.

It ticked the sustainability box for FSC too. During it’s first summer of installation, 2017, the corridor was generally lit using only natural daylight via the Solatube Daylighting Systems.

The corridor of forgetfulness, is now a thing of the past.
Fusion Spaces

Posted Tuesday, February 20, 2018

Post a comment